Säkrare Internet.
På den här sidan: Om din PC har Windows som operativsystem: Vad du behöver, varför du behöver det, och varifrån du kan hämta hem det (kostnadsfritt). Förutom tips om hur du ställer in programmen som ingår.

Det är inte roligt att drabbas av virus/mask/trojan/spyware. Men man kanske känner att man inte heller vågar installera programmen själv. Låt i så fall någon som är duktig på datorer göra det åt dig nu!

Inställningen ”det här drabbar inte mig” håller inte.
Om du inte har ett bra antivirusprogram och en tät brandvägg är det tyvärr troligt att din dator redan är angripen. Intrångsförsök sker hela tiden när man är uppkopplad på nätet.
Om du tycker att det verkar för svårt att installera program och ställa in dem själv, tag hjälp av någon som kan.
Sitt inte där och hoppas att det skall gå bra ändå, utan effektiva skydd. Det gör det inte.

Du har kanske hört att det är osäkert att surfa på nätet. Ja, bara att öppna epost kan resultera i att ens dator blir infekterad med datorvirus eller trojaner. Små program som oftast sprids av kriminella eller psykiskt störda* människor i syfte att förstöra eller ta kontroll över andras datorer.
Nu kanske du tänker ”Men då borde väl var och varannan hemdator vara angripen vid det här laget.”
Ja, och så är det också. Tro inte att alla virus visar sig genom att datorn lägger av helt. Det finns visserligen sådana virus, men de flesta jobbar mycket mer i det fördolda. Virus/worm/trojan/spyware-angrepp känns snarare igen på det här:

1. Du är ute på nätet. Endera har Internet blivit långsammare än när datorn var ny, eller också varierar farten mycket. Plötsligt blir allt segt ett tag, men så ökar farten igen... Det kan betyda att din dator periodvis, utan din vetskap, skickar information till en eller flera mottagare någonstans på nätet. Kanske kopior av filer du har i datorn, t.ex. bankkoder, kanske går din datorkraft åt till sändning av skräppost. Hur som helst, ett ovanligt segt Internet kan vara tecken på nedsmittad dator.

2. Utan att du gör något går plötsligt hårddisken igång, hårddisklampan lyser. Det kan vara OK om du t.ex. har ett antivirusprogram som är inställt på att kolla hårddisken med vissa mellanrum. (Avast kan vara inställt på att göra det när datorn inte används aktivt.) Om inte, kan det vara ett virus eller en mask som raderar filer eller ett spywareprogram som körs i bakgrunden.

3. Datorns stabilitet minskar plötsligt. Datorkraschar inträffar allt oftare. Det tyder på att systemfiler är skadade, och systemfiler skadas inte utan orsak. Har du inte nyligen installerat skumma program kan det vara tecken på virus- eller maskinfektion, i synnerhet om de uppstår allt tätare.

4. Du tittar på Dagens Nyheters webbsida. Ett popup-fönster med reklam för en porrsajt eller ett internet-kasino öppnas. Det är knappast DN som gör sådan reklam, så vad är det? Sannolikt spyware i din dator som hämtar reklamen från en porr- eller spelsajt.

Hur kan datorn ha blivit smittad?
1) Ingen, eller otillräcklig brandvägg. Intrångsförsök görs varje minut du är uppkopplad, och utan bra brandvägg har snart ett intrång lyckats.
2) Inget eller ett icke uppdaterat antivirusprogram: Det kommer nya virus på nätet
nästan varje dag. Surfar du dessutom med Internet Explorer kan smittade sajter du besöker installera virus via ActiveX-script eller VB-script utan att du ens märker det.
3) Du får e-post med en bifogad fil. Avsändaren är svensk, någon du känner – ändå är brevet skrivet på engelska... Redan det är skumt. Texten påstår att den bifogade filen är en nakenbild, ett rasistiskt skämt eller något annat ”lockande”. Och du klickar på den bifogade filen. LURAD! Det här är det vanligaste sättet att få in virus, så öppna ALDRIG bifogade filer såvida du inte vet vad det är frågan om. Skriv och fråga avsändaren (om du känner honom/henne) innan du klickar på en bifogad fil.

...och det finns fler sätt. Så man måste helt enkelt ha en effektiv brandvägg, uppdaterat antivirusprogram, anti-spywareprogram och säkrast möjliga webbläsare och epostprogram.

Det finns ett (för hemanvändare) helt gratis antivirusprogram som är mycket bra: Avast! Home.
Om din dator redan är angripen rekommenderar vi dock att du gör backup på viktiga filer (glöm inte epost och favoriter/bokmärken) och ominstallerar
allt från grunden. Virus kan nämligen gömma sig i dolda systemfiler, och då kan de finnas kvar även efter formatering. För att vara helt säker på att få bort dem måste man radera och nollfylla hårddisken före djupformatering och ominstallation.
Länk till bl.a. Killdisk (DOS) har du här. Funkar bra.


Avast! 4 Home antivirusprogram.

Det finns flera gratis antivirusprogram, men det här är nog i en klass för sig. Det är egentligen inte ett gratisprogram, utan ett program som anpassats för enstaka datorer, nätverksfunktioner och annat som då inte behövs har helt enkelt tagits bort från betalversionen.
Vi skyddar själva windowspartitionen på vår privatdator med Avast. (Våra företagsdatorer har Ubuntu Linux.)

I maj 2009 fanns själva programmet för nedladdning på http://www.avast.com/eng/down_home.html

När du installerar Avast!, så se till att du följer anvisningarna.
När själva installationen är klar, återstår registreringen. Högerklicka på ”a-bollen” nere till högre vid klockan och klicka sedan på Start Avast! Antivirus. Nu kör själva programmet igång, och då behövs registreringskoden (se nedan).
När programmet installeras måste du lämna tre uppgifter: 1) POP3-server (inkommande epost), 2) SMTP-server (utgående epost) och 3) ett registreringsnummer. På Avast!:s webbplats finns en länk till en registreringssida. Leta upp den (i maj 2009 låg den på
http://www.avast.com/eng/home-registration.php?lang=ENG). och genomför registreringen direkt. Lösenordet får du några minuter senare till din epostadress. Utan registrering fungerar programmet bara 60 dagar. Registrering och omregistrering (behövs c:a var 14:e månad) är gratis.

Avast har en mycket trevlig egenskap: Det lägger sig som en brandvägg mellan din epostserver och ditt epostprogram. Om ett brev du hämtar innehåller virus stoppar Avast hämtningen och låter dig radera viruset direkt. Du behöver alltså inte köra den infekterade filen innan programmet reagerar, som det är i några andra fria antivirusprogram.

Förutom standardskyddet bör man låta Instant messaging, Internet Mail, Nätverksskydd och P2P-skydd vara aktiverade om man kör eller kan tänkas komma att köra den typen av program. Det enda man kan avaktivera är skyddet för Outlook, om man inte använder det programmet.


Brandvägg Comodo
En brandvägg är lika viktig som ett antivirusprogram.

Behöver man verkligen en brandvägg i en hemdator? Ja, absolut.
Skumma typer på nätet och trojaner i andras datorer (se antivirus här ovan) försöker tränga in i din dator
hela tiden. Vi talar om hundratals gånger per timma, och vid större nätattacker kan det handla om ett försök varje sekund!
Utan brandvägg kan andra kopiera filer från din dator, kolla eventuella bankkoder, kartlägga dina surfvanor och mycket annat. De kan plantera trojaner i din dator, som gör att din dator skickar skräppost (eller ännu värre – porr, även barnporr) till andra, eller smitta den med virus som gör den obrukbar.

Ställ gärna in programmet i ”Learning mode” så minimeras frågorna programmet ställer.

Normalt händer detta: Varje gång ett program för första gången vill ansluta till nätet får du frågan om du tillåter det. Om du vill slippa frågan nästa gång samma program vill göra samma sak, markerar du bara rutan vid "Kom ihåg mitt svar för detta program" (Ja, programmet finns på bl.a. svenska!)
Om du exempelvis skall se en videosnutt på en webbsida, och den skall visas i Windows Media Player, måste du godkänna att Mediaplayer ansluter till nätet. Samma sak gäller Real player, Adobe Reader, Winamp, AdAware, Spybot, FTP-program, nedladdningsklienter och liknande program som arbetar direkt mot nätet för att skicka eller ta emot filer, visa filmer, spela upp ljud, läsa dokument et.c. Dessutom skall du tillåta att ”Generic Host Process for Win32 Services” ansluter till nätet. Det behövs för att webbläsaren skall hitta de sidor du söker och e-posten nå sina mottagare.
Om du har installerat Avast! måste du också godkänna att det scannar din epost, att det scannar din internetuppkoppling och programmets automatiska uppdatering.

Dessutom spärrar Comodo när ett program vill använda ett annat program (som du kanske godkänt) för att komma ut på nätet. Det hindrar alltså en "smart" trojan att via exempelvis Internet Explorer komma ut på nätet.

Om du känner dig osäker på vad du skall svara när Comodo frågar, testa med nej. (Men inte att det skall minnas ditt svar!!!) Om då ett program inte fungerar som det skall, är det bara att stänga programmet och försöka igen. Denna gång svarar du ja.
Om programmet fungerar efter ett nej, kan du nästa gång frågan uppkommer svara nej + Kom ihåg...

Om Explorer (Utforskaren) plötsligt vill ansluta till nätet utan att du öppnat programmet, tillåt inte det! Utforskaren ger sig inte ut på nätet på egen hand. Det kan vara en trojan som har nästlat sig in i datorn och utger sig för att vara ”Explorer”, eller blivit en del av det. Om du godkänner att Explorer (Utforskaren) får tillgång till nätet, ansluter antagligen trojanen till en skum server på nätet, och börjar flytta filer. Och då är det kört.
Om Explorer försöker ansluta till nätet trots att du inte öppnat det (Utforskaren på svenska): Rensa genom att köra antivirusprogrammet manuellt, eller leta upp programmet HijackThis på nätet och be någon som är duktig att med det programmet lokalisera trojanen och ta bort den. Tyvärr kan det leda till att Windows måste installeras om, eftersom Explorer/Utforskaren är en del av operativsystemet och trojanen kan ha ”byggt om” en av filerna. Om man då inte kan återställa filen måste operativsystemet ominstalleras (efter nollfyllning av hårddisken!). Detta är ännu ett skäl till att välja en annnan webbläsare än Internet Explorer (som är en del av Explorer). Se Firefox nedan.

Lita inte på Windows brandvägg! Den är otillräcklig.

Vi använde själva Windows XP:s brandvägg i två timmar efter installation av Servicepack 2, två dagar efter det att SP2 på svenska hade släppts. Redan hade någon kommit på hur man skulle tränga igenom den. Ett intrång gjordes och vår dator började skicka epost till Korea... För säkerhets skull fick vi göra backuper, nollfylla hårddisken, formatera om och ominstallera. Massor av tid och arbete gick åt.
Lärdom: Se till att ha en riktig brandvägg.


AdAware Har du spyware i din dator? Program som avläser vilka sajter du besöker på nätet, och skickar information till en server, som sedan bestämmer vilken typ av reklam du får i vissa program eller till din epostbrevlåda. Man behöver inte mycket fantasi för att förstå att det här kan missbrukas. Programmen kan nämligen också göras så att de hämtar information från din dator, kollar vart du surfar o.s.v.
Jag hade själv ingen aning om att jag hade spyware i min egen dator innan jag första gången körde
AdAware för några år sedan.
Jag hade närmare trettio olika spywareprogram, och ett antal av dem låg i registret och aktiverades varje gång datorn startades, oavsett om jag startat programmen de hörde till eller inte!
AdAware funkade fint. Programmen togs bort. Visst, några av de program som de tillhörde slutade att fungera, men än se´n? Det finns andra.

Spybot Search and Destroy Det skadar inte att ha både hängslen och livrem! Komplettera AdAware med det här, och kör båda efter varandra. Kanske hittar du fler spionprogram än med ”bara” AdAware.
Programmen fungerar litet olika, och kan användas tillsammans för att få högsta säkerhet.

OBS! AdAware indikerar senast använda dokument (MRU list) som ”negligible” (försumbart) eller . Bry dig inte om detta.
Spybot indikerar DSO Exploit för några registeradresser. Det kan man också strunta i. Det gäller zon-inställningarna i Internet Explorer, och den webbläsaren använder du ju ändå inte om du är säkerhetsmedveten.

De här programmen är inte något man kör en gång och sedan är det bra. Nej, man bör köra dem efter varje gång man laddat ner och installerat ett program. Och man bör regelbundet söka efter uppdateringar (görs i respektive program) eftersom nya spionkomponenter tillverkas hela tiden.


Säkrare E-postprogram och webbläsare

Det finns fler webbsurfare som använder Internet Explorer än Firefox.
Det finns fler e-postare som använder Outlook Express än Thunderbird.
Det finns fler bilister som kör Fiat Uno än Rolls Royce.
Att ett program har många användare betyder inte att det är bäst. Byt upp dig om du inte redan gjort det. Du får högre säkerhet och flera praktiska finesser som sparar både tid och möda. Och det går på några minuter.

Mozilla/Netscape var så sent som i början av 2003 rätt kass enligt min mening. En alltför ”fet” programsvit, med ett onödigt program för att göra webbsidor, en riktigt slö webbläsare och ett mediokert epostprogram. Inte roligt alls, faktiskt. Och plågsamt långsamt på ”vanliga” 56k-modemanslutna datorer.
Men parallellt med den integrerade programsviten började man utveckla två slimmade program, en webbläsare (Firebird) och en epostklient (Thunderbird). Firebird bytte 2004 namn till Firefox pga en namntvist i USA.
På senare år har Firefox kompletterats med en mängd tillägg och teman som man "lätt som en plätt" installerar direkt i programmet.

Och... mycket riktigt tar Firefox marknadsandelar. Flera undersökningar visar att det inom stora områden (framförallt i Europa) används av c:a en tredjedel av alla internetanvändare (maj 2009), trots att Internet Explorer redan finns i alla windowsdatorer.

Firefox webbläsare (förvalt språk = din dators språk, i vårt fall svenska)Thunderbird epostprogram (förvalt språk = din dators språk, i vårt fall svenska)

Thunderbird är i vårt tycke det bästa epostprogrammet för hem och mindre företag. Det är stabilt, klarar flera individuella konton och har mängder av praktiska funktioner som även en ovan användare snabbt lär sig uppskatta.

Man kan lätt kopiera över inställningar, mottagen och skickad epost och adressbok från sitt tidigare epostprogram och fortsätta där man var.
Automatiskt skräpfilter, flera POP3-konton med individuella inställningar, filter och signaturer (om man vill), diskussionsgruppsanslutning et.c.
Det låter kanske komplicerat men det är det inte. Man kan köra programmet lika enkelt som Outlook Express, det väljer man själv, men man kan också vara flera användare med var sitt konto om man så önskar. Var och en med sin egen adressbok om man så vill.

En sökruta gör att du t.ex. kan hitta ett email som innehåller ett visst ord. Vem var det som skickade det där goda saftreceptet förra året... Fyll i saft, och bara de email som innehåller ordet saft visas. Snabbt och enkelt. MInns du rubriken hos ett email? Sök på det. Avsändare? Sök på det.

Som standard laddas inte fjärrlänkade bilder ner. Den som skickar ett email får därför inte veta om du aktivt öppnat mailet eller inte. Ökar säkerheten. Samma sak om du vill acceptera script eller inte. Du bestämmer.

Och det finns även här mängder av tillägg att ladda hem om man vill utöka funktionerna eller göra programmet mera individuellt.

Textzoomning, färgkodning... Det är verkligen ett smart epostprogram. Lika enkelt som Outlook Express, men säkrare. Och om man vill, kan man lära sig fler funktioner som finns där om man vill ha dem.