Besök oss gärna på Facebook!besökare hittills. Counter: http://www.digits.net

Om företaget, butiken och dess öppettider, Klicka här eller på Kontakt-knappenVoigthorn VH-1
(Eller mera exakt: Vår formgivning av Voigts oerhört lyckade idé till ”hybridhögtalare” från 1930-talet – en hybrid mellan linjärt expanderande ”backloaded” horn och kvartsvågspipa. Vi skriver voigthorn för enkelhetens skull. )

Väldesignade hornhögtalare kan få en bra inspelning att låta som ett liveframträdande. Levande, luftigt och äkta.
Men de är vanligtvis väldigt, väldigt dyra eftersom de är svåra att massproducera.

Bygg VH-1:or själv, och spara en rejäl slant. Och oroa dig inte – de är lättbyggda.

En hifi-entusiast beskrev skillnaden mellan ”vanliga” högtalare och horn så här:

Horn låter definitivt inte slappa! Musiken hoppar på dig snarare än att blygt gömma sig någonstans långt bakom högtalarna.”

Ljud, eller rättare sagt, hur vi upplever ljud, är inte enkelt.
Det rum du lyssnar i ger allt ljud en rejäl distorsion (förvrängning) i form av väggarnas reflexer, möblers dämpning, resonanser mellan golv och tak et.c.

Ett problem med ett vanligt rum är att rumsresonanser gör att du hör hur begränsat rummet är i storlek, och att mjuka möbler i kombination med låga högtalare dämpar transientljud. Ljudet i rummet blir mycket annorlunda än det var på inspelningen.
Som tur är korrigerar hjärnan för "ojämnheter" i rummet, så att man inte störs alltför mycket.
Men om du blundar när du lyssnar på din stereo, och anstränger dig litet, kan du troligtvis höra ungefär hur stort ditt rum är.
Ljudet har alltså påverkats av rummet.

Tänk dig att du kunde kompensera för det här. Få rummet att låta större, och samtidigt få musiken nära.

VH-1:orna ger (liksom många andra hornhögtalare) känslan av ett större rum, samtidigt som en lätt förstärkning av det övre mellanregistret ger en ökad närvarokänsla. Musiker, sångare och ljudeffekter hamnar i själva rummet, som dessutom verkar större än det verkligen är.

Det har beskrivits som känslan av att hamna på de bästa platserna vid en konsert, nära musikerna.

Många uppskattar att det låter stort, och då är hornhögtalare helt rätt. Det är just detta som många av våra kunder har beskrivit med nästan lyriska uttryck.

Däremot skulle vi aldrig rekommendera voigthornen för närfältslyssning i musikstudior eller för testlyssning av musik i samband med inspelning, eller om man vill ha ett totalt neutralt ljud. De är hornhögtalare, och har också den speciella karaktär som kännetecknar just hornhögtalare.

Vill du "flytta in i ett större rum" och kan acceptera hornets speciella ”värme” i ljudet, kommer du att uppskatta VH-1:an.
Vill du däremot att ljudåtergivningen ska vara mera exakt bör du i stället välja någon av våra SQ-högtalare.

Kopplar du VH-1:or till TV:n eller hemmabiosystemet och spelar upp filmer kan du förbereda dig på en chock vid första åsknedslaget eller pistolskottet. Närvarokänslan är som sagt hög. Pistolskottet avfyras eller åskan slår ner, inte där borta vid högtalarna, utan mera direkt i rummet där du sitter. Var därför försiktig när små barn är närvarande om ni tittar på en film med skrämmande ljud. Vi använde en inspelning av ett åskväder som demonstration en gång, och föräldrarna fick trösta barnet en bra stund efteråt. Närvarokänslan gör att mindre barn lätt får för sig att åskvädret är på riktigt.


Epost från kunder som byggt VH-1:orna.


Ritning och materiallista till lådorna hittar du här.

Originalhögtalarsats HSV-1. VH-1:an är en noggrannt avstämd konstruktion. Förstör den inte med fel högtalarelement. HSV-1 har exakt de högtalarelement vi utgick ifrån när VH-1:an konstruerades. Klicka här.

Högtalaren uppe till höger. En av våra kunder byggde VH-1:or och la till ett eget ytterhölje. Visst blev det snyggt?


Materialet på våra sidor omfattas, precis som allt annat som publiceras på Internet, av upphovsmannarätten.
Att kopiera och publicera hela textavsnitt, bilder, ritningar et.c. på ens egen webbsida utan lov från upphovsmannen är olagligt. Detta gäller givetvis även våra ritningar.
Du har vårt tillstånd att kopiera texter mm från vår sajt till din dator och / eller skriva ut dem för eget bruk.
Däremot ger vi
inte tillåtelse att kopiera vårt material till andra webbsidor på Internet, offentliga register, diskussionsgrupper, tidskrifter eller böcker et.c. utan vårt skriftliga medgivande.

Vill någon däremot länka till oss, går det givetvis bra. Säkrast är att länka till startsidan (valutronic.se/index.html), den adressen ändras aldrig. Och sedan tipsa om hur man går vidare till den önskade sidan.
Om man länkar direkt till en undersida, t.ex. den här, finns alltid risken att vi vid nästa uppdatering ändrar sidans namn. Det har vi redan gjort på ett flertal sidor på vår sajt, och då fungerar inte gamla länkar längre.

Kablar, spikes, uttag, bananstift et.c. finner du på vår tillbehörssida som du öppnar genom att klicka här.

Telefon: 070 776 00 45, säkrast vardagar 11-17. Samma nummer för SMS och Swish. E-post: email@valutronic.se